Европейските институции – смях през сълзи

През последната година Европейския парламент и Европейската комисия извършиха някои крайни и смехотворни действия. Едното от тях вече го споменах.

Краен антикомунизъм

Пропаганда, невежество или пропагандиране на невежество

През септември 2008 Европейския парламент приема писмена декларация обявяща 23 август за ден на възпоминание на жертвите на сталинизма и хитлеризма (1), като с това поставя на едно и също стъпало две коренно различни явления както по мащаб така и по идеология. Както вече писах десетките милиони жертви на нацизма се поставят наравно с по-малко от 1 милион жертви на „сталинизма”. Западноевропейските музеи са пълни с доказателствата за действията на нацистите. Доказателствата за репресиите на Сталин са предимно в съчиненията на избрана (и вероятно платена) група „учени”, които се самоцитират едни други и отбягват отдавна разсекретените архиви на СССР.

Капитализма, фашизма и нацизма имат обща идеологическа основа.

Това е класифицирането на хората на висши, умни и способни и низши глупави и неспособни независимо по какъв признак. Най-често се ползват имуществения (забележете, че е небиологичен!) расовия, и националния признак, но и половия не отстъпва много. През 20те и 30те години на 20ти век социалистите и комунистите се обявяват за равноценност* на индивидите независимо от националната принадлежност и против експлоатацията (от „висши и способни” на „низши и неспособни”). Равенството и интернационализма са в основата на комунистическата идеология. Народите от СССР строят своята нова социалистическа страна на тези принципи. В същото време Западна Европа се занимава с нацизъм и расизъм. Не, не само хитлеристка Германия, почти цяла западна Европа. През 30те и 40 те години скандинавските страни и някои щати в САЩ дори въвеждат закони за стерилизация на „генетично низши” (2). Около 63000 души са насилствено стерилизирани между 1935 и 1975 само в Швеция (3). 90% от стерилизираните са жени (2)! Хитлер е естествения завършек на тези нацистки забежки на Запада. Кой е напреднал и кой е изостанал на фона на този ход на историята? Западните страни или комунистическия СССР? Какво се оказа след втората световна война? Запада „научи” урока си и официално се отказа от нацизма и расизма. Неофициално обаче го поддържа. И иначе не може да бъде, тъй като той е в основата на капитализма и на „правото” на „способния” да експлоатира „неспособния” и съответно оправдава поведението на западните страни спрямо всички останали.

Коренно различна е ситуацията в СССР. Отделните националности се считат за равноправни. И то не само на думи. Самия Сталин е грузинец, Берия също, Брежнев е украинец. Азиатските републики са ония които печелят най-много от индустриализацията. Хрушчов „раздава” СССР по африканските страни. Дори измежду първите чуждестранни посетители на космическата станция „Мир” има афганистанец! Косово е най-облагодетелствания район в социалистическа Югославия.

Онзи ден Европейската комисия изкарала клип за 20 годишнината от края на Студената война (4). „Клипът започва с архивни снимки от смазването от съветските войски на революцията в Унгария през 1956 и интервенцията на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година. Маркирано е обявяването на военното положение в Полша на 13 декември 1981 година от ген. Войчех Ярузелски, както и демонстрациите на поляци, бити от милицията в Гданск и Варшава.” (5) (След реформите корабостроителите от Гданск пак протестират (6-9). Даже до Брюксел стигнаха. ЕС ги чу. "Солидарност" не е включена в клипа. (5) От друга страна "Солидарност" не са смятали да премахват социализма, но това е друга тема.) Това отнема по-малко от 30 секунди в почти 3 минутния клип. Кадри с насилие и стрелба или не са могли да намерят или не са пожелали да ги сложат поради „рекламна стратегия”. По-нататък се правят тъпи аналогии на „раждането на свободата” с истинско раждане. (Такава аналогия има и в чешкия кинофилм „Коля”. Политкоректността преди всичко!) В същото време, вземете който и да е документален филм за латиноамериканските хунти или за Ирак, Афганистан или Виетнам и ще видите стрелби, трупове и смърт в големи количества. Но това са жертвите на капитализма, а те не се броят. Насилието с което на народите се налага „светата троица”, приватизация, дерегулация на цените, свиване на социалните разходи, е много по-мащабно (10) (по очевидни причини, от „светата троица” на пазарния фундаментализъм полза имат само едрите частници, банкери и спекуланти в богатите страни, но не и народите по света), но то не се третира, като отнемане на свобода. Тъкмо обратното, счита се за „освобождаване” дори когато става дума за налагане на военна диктатура. Логиката е отново расистка и националистична и се вмества в описаните по-горе рамки. Освободени са западните „висши” нации и хора да експлоатират „освободените” „низши” нации и хора. Така че единственото което ЕС прави с тоя клип е долнопробна пропаганда, далеч както от истината, така и от елементарния хуманизъм. Като минимум трябва да имат малко уважение към хората, на които западната „шокова терапия” докара унижение, бедност и мизерия (10). И ние сме от тези хора.

Пита се, знаят ли „другарите” от Европейския парламент тези неща или не? Всъщност, въпроса е неуместен. Истината няма значение. Запада победи в Студената война и каквото кажат САЩ и ЕС то е истината. А ЕС казва това, което казват членовете на Европейския парламент. Какво друго да кажат? Че видите ли идеите за равенство на расите и половете сме ги взели от изостаналия комунизъм който ги разпространяваше още когато ние се увличахме по евгеника, стерилизирахме циганките и горихме евреите. Че граждани на западните страни са натрупали значителни печалби от плячкосването на социалистическите държави? Или че членовете на ЕП от Централна Европа са направили политическа кариера с антикомунизъм и че антикомунизма е като входен билет за „демократичните” европейски институции? Но ако те, европейските институции, казват това което казват, защо ние им вярваме, че и ги пускаме да ни казват как да живеем и дори да ни управляват.

Полово неутрален език - от пропаганда към откровени глупости

Политическата коректност и желанието да представим черното за бяло придобиват гротескни размери. Европейския парламент се зае да въвежда полово неутрален език (11,12). Засега само в сградите на институциите на съюза. Обръщенията „господин”, „госпожа” и „госпожица” се забраняват. Думите завършващи на „man” в английския също са забранени. Дори за „сервитьор” и „сервитьорка” бил измислен безполов термин, за да не се обиждат жените. Жените щели да се обиждат, ако някой се обръща към тях учтиво с обръщение което показва, че са жени!?! Логиката, че жената може да се срамува или обижда от пола си е напълно неразбираема за мен. Защо мъжа не се обижда, че е мъж? Това е някакво нещастно извращение. Освен това, едва ли някой няма да забележи дали говори с жена или мъж както и да се обръща към него. Човек се чуди това виц ли е или истина?!?

Естествено, тук отново играе расистката същност на западния човек този път изразена в сексизъм. Не случайно 90% от насилствено стерилизираните през 30те и 40те са жени. Как да преодолеем сексисткото минало (особено пък когато не искаме)? Проблема с езика произтича от това, че в западните езици (поне английски немски и френски) за човек и мъж се употребява една и съща дума. Лесно е да се сетим какво се крие зад това, особено като се знае, че една от най-богатите и уважавани страни в света (Швейцария) дава право на жените да гласуват едва през 1971 година. В славянските езици (поне в българския и руския), силно повлияни от българския през ранното средновековие, за човек има отделна дума и тя е обобщаваща за мъж, жена и дете. В СССР и в соц. лагера по принцип жената и мъжа се считаха за равни и бяха равни. За такива глупости с езика или въобще с дефиниране на понятие като „сексизъм” на никой не му е идвало на ум да се занимава.

Отчаяните опити на запада с „правата” на жените (пък и на други групи) са само лицемерие. Посоката е напълно грешна. На жената не се дава правото да бъде жена, така както на мъжа е дадено правото да бъде мъж. Вместо това се правят опити за изкуствено „обезполовяване” (в случая на езика, но хомобраковете попадат в същата група) което е обречено поради самата биология на човека. На жената се гарантира правото да бъде мъж. Вместо да се ценят и стимулират дейностите в които жената има неотменимо превъзходство, тя се поощрява да се състезава с мъжа в неговите дейности, . По-голяма дискриминация от тази аз не мога да намеря. Разбира се, тази ситуация има отражение в технологизираното общество и при капитализма придобива особена острота, тъй като ценността на индивида се определя единствено по неговата стойност на "пазара на стоки и труд". Жените имат твърде много грижи с децата (преобладаващо женска дейност по природа) което смъква цената им като работници и служители. Затова в западните страни жените продължават да са по-нископлатени въпреки всички политически и пропагандни усилия.

Заключение

Първоначалната идея на този текст беше да изобличи пропагандната същност на посланията на Европейските институции. Особено в ролята им за поддържане на „мита за комунизма”. Вярно, човек би помислил, че неточностите и изопачаването на истината са плод на невежество. Особено като се имат в предвид глупостите с „полово неутралния език”. Последните обаче са прекалена глупост за да се дължат само на невежество. Очевидно, освен невежество има и безотговорност и … конформизъм. А конформизма е проява на слабата личност. Следва се мода която се създава в „шумотевицата” без да се мисли. А „шумотевицата” се създава и от медиите, които са в ръцете … на едрите банкери и собственици. Последните са силно заинтересувани социализма да е максимално очернен.

Излезе обаче нещо повече. Същността на запада се оказва расистка, нацистка и сексистка. Дълбочината на нейната логика е да отделиш различния, да го унизиш и ако се съпротивлява да го убиеш. Това са неща които ние тук на изток отдавна сме преживели. Става разбираемо, защо социализма хвана почва именно сред руснаците и защо ние българите най-топло го приехме. Днес ни се насажда тъкмо обратното и именно това е духовната варваризация на която Запада ни подлага след края на Студената война. Мислете още веднъж, когато определяте кой и в какво е напреднал, от кого вземаме акъл и кой сме допуснали да ни управлява.

kihano
17 май 2009

*Избягвам думата „равенство”, тъй като западната пропаганда направи така че отнесена към хората тя се свързва едва ли не с буквално физическо равенство, такова каквото ЕС иска да наложи между мъже и жени.

1. MEPs adopt written declaration on the proclamation of 23 August as European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism
2. Gunnar Broberg, Nils Roll-Hansen, „Eugenics and the welfare state” MSU Press, (2005)
3. Birgitta Isacsson, “Sterilization Policy Sparks Debate”, “The Militant” Vol.61/No.33 September 28, (1997)
4. Канал на Европейския съюз на yotube В момента (17 май 2009) клипа е на главната страница, но вероятно след време ще го преместят и ще трябва да търсите. Можете да видите и този клип. Европа ...
5. Само България отсъства от клип за 20 години от края на комунизма
6. Корабостроителницата в Гданск скара Полша и ЕС
7. ИЗВИКАХА ПОЛИЦИЯ ЗАРАДИ ПОЛСКИ ПРОТЕСТИРАЩИ, ВЛЕЗЛИ В ЦЕНТРАЛАТА НА ЕК В БРЮКСЕЛ август 2007
8. Корабостроители от Гданск протестират в Еврокомисията август 2007
9. Протести срещу конгреса на ЕНП във Варшава апирил 2009
10. Naomi Klein „The Shock Doctrine“, Penguin Books (2008)
11. ЕС забрани „господин” и „госпожа”
12. Euro chiefs ban 'Miss' and 'Mrs'