Джон Пилджер

Джон Пилджер (John Pilger) е световно известен журналист, писател и създател на документални филми. Той започва кариерата си през 1958 година в своята родина - Австралия, но след 1960 се установява в Лондон и работи главно за британски медии.

През 2008 документалния филм "Войната срещу демокрацията" ("The War on Democracy") на Джон Пилджер печели наградата за най-добър документален филм на "One World Media Awards".

Джон Пилджер е бил щатен и нещатен чуждестранен кореспондент на Daily & Sunday Telegraph (Сидни) и Reuters (Лондон), главен чуждестранен репортер на Daily Mirror, основател и главен редактор на News on Sunday (Лондон), репортер за World in Action на Granada Television и продуцент и репортер за Associated Television и е изготвял документални филми за Central (ITV) и Carlton Television. Той е военен кореспондент от войните във Виетнам, Камбоджа, Египет, Индия, Бангладеш, Близкия изток.

Пилджер е яростен критик на икономическата и военната външна политика на Западните правителства. Сайтът му в интернет е http://www.johnpilger.com/.

По торент сайтовте, на yahoo и на Google Video могат да се намерят около 20-30 негови документални филми и репортажи. Тези които аз съм гледал си заслужават гледането. Заслужават си и парите, ако ги купите. Бих казал, че са задължителни за предубедения и сравнително заблуден постсоциалистически българин. Една добра онлайн сбирка на филми на Пилджер на български може да се намери тук.

Кихано
12 май 2009