Джон Пилджер
От автора           Контакт: е-маил; kihano2--AT--mail.bg, като заместите "--AT--" с "@".
Джон Пилджер (John Pilger) е световно известен журналист, писател и създател на документални филми. Той започва кариерата си през 1958 година в своята родина - Австралия, но след 1960 се установява в Лондон и работи главно за британски медии.

Джон Пилджер е бил щатен и нещатен чуждестранен кореспондент на Daily & Sunday Telegraph (Сидни) и Reuters (Лондон), главен чуждестранен репортер на Daily Mirror, основател и главен редактор на News on Sunday (Лондон), репортер за World in Action на Granada Television и продуцент и репортер за  Associated Television и е изготвял документални филми за Central (ITV) и Carlton Television
Той е военен кореспондент от войните във Виетнам, Камбоджа, Египет, Индия, Бангладеш, Близкия изток.

Пилджер е яростен критик на икономическата и военната външна политика на Западните правителства. 

http://www.johnpilger.com/

По торент сайтовте, на yahoo и на Google Video могат да се намерят около 20-30 негови документални филми и репортажи. Тези които аз съм гледал си заслужават гледането. Заслужават си и парите ако ги купите. Бих казал че са задължителни за предубедения и сравнително заблуден постсоциалистически българин. Една добра онлайн сбирка на филми на Пилджер може да се намери тук.
През 2007 документалния филм "Войната срещу демокрацията" ("The War on Democracy") на Джон Пилджер печели наградата за най-добър документален филм на "One World Media Awards".