Добър бизнес план
Преди време написах, че Обама продължава политиката на Джордж Буш. Това и сега е така, по отношение на Ирак, Афганистан, Пакистан и Иран. Някои отстъпки обаче бяха направени. САЩ се отказа от ПРО в Чехия и Полша, затвори се Гуантанамо. В „историческата си реч в Кайро” (1) Обама защити исляма и обеща САЩ да се „погрижат палестинският народ да бъде спасен и обезпечен с всичко необходимо”. Тия дни пък излезе новината за гласуването на здравна реформа (2) в САЩ.

Та нека поразсъждаваме малко. В интерес на истината, дори медиите и журналистите не се „напомпаха” много от  „историческата реч в Кайро”. Наистина, на фона на увеличението на американските военни в Афганистан, следването на плана на Буш за Ирак, неотдавнашните военни операции в Пакистан и засилващата се конфронтация с Иран милитаристичното лоби в САЩ като че ли няма за какво да се притеснява. Макар и малко по-различна, тази реч страда от типичното американско двуличие и наглост и възпроизвежда заклинанията за „борба с тероризма”.  Дали САЩ ще се погрижи за палестинците? Да това е възможно. Възможно е да спретнат на Палестина „възстановяване” подобно на това на Ирак. Всъщност, става дума за строителство от американски частни компании с американски държавни пари на иракска (палестинска) територия. Всъщност строителство е силно казано, поне за Ирак. Американските строителни компании взимат пари  и отчитат например поставяне на климатик, а реално третия или четвъртия подизпълнител по веригата поставя в Ирак обикновен вентилатор (3). Това е най-обикновена схема за преливане на държавни средства в частни ръце. Дали тя може да се задейства за Палестина? Да, може да се задейства отново, тъй като вече е работила и там. Резултата ще е покачване на акциите на американските строителни фирми. Сиреч, „икономически растеж” за САЩ. 
Ударени обаче се оказват здравните застрахователи. Новата здравна реформа както изглежда ще им отнеме правото на пряко договаряне с гражданите. „Планът Обама” (4) има за цел да свали цените в здравния сектор и да постави край на порочните практики (5) на частните здравно-застрахователни компании. Държавата се готви да наложи солиден контрол върху здравните услуги. Така здравните и фармацевтичните фирми ще се окажат засегнати. Критиките в типичния догматичен американски стил „ограничават ви избора” вече са налице (6).

До тук виждаме, че строителното лоби може да бъде задоволено, но то пък е сравнително малко. Военното лоби също за момента няма основания за оплакване, но дългосрочната перспектива не е много добра. Не се задава нова война. Отказването от ПРО в Чехия и Полша е загуба на малка сделка. Лобито на фирмите произвеждащи устройства за вътрешна сигурност – от системи за видеонаблюдение до детектори на течни взривни вещества – могат също да очакват известен застой. Скоро не е имало сериозен атентат в западните страни. Страха от терористите ще се износи.

Така се оказва, че две от най-сериозните лобита в американската политика ги чака застой, а трето – здравното – упадък.  Това създава много благоприятни условия за премахването на Обама от „ислямските терористи”. Обама все още има одобрението на американците. Здравната реформа е едно от дългогодишните им желания, които никой президент не подхвана. Прокарването на тази реформа ще повдигне популярността му още повече. Следователно, ако „ислямските терористи” го убият, то справедливия гняв на американците „ще даде” правото на новия президент Хилъри Клинтън, да започне още една война – най-вероятно с Иран – манна небесна за военно промишления комплекс и частните военни контрактори. Доналд Ръмсфелд не случайно приватизира американската армия. Новата война ще бъде последвана от нова вълна на тероризъм което и ще качи продажбите а оттам и печалбите на фирмите за охрана и вътрешна сигурност. След разрушението пък ще дойдат строителните фирми за да възстановяват. Цените на акциите по борсите ще хвръкнат до небето ще бъде отбелязан икономически растеж! Иракския цикъл ще се повтори. Е, всичко това няма да се отрази добре на финансите на държавата САЩ, но какво от това. САЩ не може да фалира тъй като е в перманентен фалит.
И разбира се, шумотевицата около премахването на Обама и новата терористична заплаха ще позволят здравната реформа тихомълком да бъде преустановена и дори върната назад, така че и здравните застрахователи ще запазят печалбите си.

Поради принадлежността си към кръга на династиите Буш и Клинтън Хилъри Клинтън естествено е свързана с крайното милитаристично неоконсервативно  лоби в САЩ. В момента това създава известен разнобой между Обама и Клинтън. Например, Обама осъди преврата в Хондурас (7), но Хилъри многозначително отиде да посредничи между превратаджиите и законния президент (8) и макар и прикрито подкрепи преврата (9). В резултат преврата се оказа успешен и САЩ се примири с него. Още повече, че западните медии пуснаха тотална дезинформация относно причините за преврата (10) както в доброто старо време. Всичко това много прилича на акция на американските тайни служби от времето на Студената война. Акция която САЩ фактически подкрепя чрез Хилъри Клинтън. Както Чейни действаше зад гърба на Буш така Клинтън действа зад гърба на Обама. Милитаристичния американски неоконсерватизъм намери и друго забравено от Обама място за изява – Венецуела. След неуспешния преврат срещу Чавес през 2002 година САЩ изглежда помпа сблъсък между Колумбия и Венецуела (11). Онова което е малко известно е, че колумбийската армия е под контрола на САЩ. В Колумбия от 1998 тече "План Колумбия" в рамките на поредната илюзорна "война срещу наркотиците" на САЩ (12). В рамките на този план Колумбия получава близо 100 милиона долара годишно за „развитие”. Само дето над 80% от тези отиват за военни цели. Освен това в Колумбия действат между 800 и 1400 американски офицери и частни военни.
Тия две събития напомнящи на времената на Студената война показват, че крайно десния американски тероризъм е жив и диша на Обама във врата. Едно от тия събития пряко води до династията Клинтън – част от крайно десния милитъризъм. Качването на Клинтън на президентския пост е допълнително удобство което би се получило от премахването на Обама.

Вероятно вече е ясно, че като пиша убит от „ислямски терористи” нямам в предвид „ислямски терористи”. Физическия убиец може и да е „ислямски терорист”, но поръчителите и организаторите ще са американци. За САЩ не е необичайно да застрелят президента си. Случвало им се е 4 пъти, а 2 пъти са стреляли неточно. Поне веднъж (така наречения Busines plot) големи частни компании организират (неуспешен) преврат в САЩ. Нескопосаното разследване на атентата от 11-ти септември 2001 година и прибързаното разчистване на местопрестъплението все още пораждат съмнения. Изминаха осем години след 11-ти септември и вероятно е назрял момента за нов разтърсващ катаклизъм. Убийството на Обама от „ислямски терористи” е доста примамлива възможност.
Всичко това е политическа ерес и вие веднага трябва да забравите, че сте го прочели. Аз искрено се надявам САЩ да тръгнат по друг път.

kihano

(1) Историческа реч на Обама в Кайро 
(2) Здравната реформа в САЩ събра подкрепа в сената 
(3) Naomi Klein „The Shock Doctrine“, Penguin Books (2008)
(4) http://www.whitehouse.gov/assets/documents/obama_plan_card.PDF
(5) Michael Moore, Sicko, The Weinstein Company (2007)
(6) What's Really in Obama's Health Care Reform Bill - A Plain English Translation
(7) Светът осъди преврата в Хондурас 
(8) Хилари Клинтън се срещна със сваления президент на Хондурас 
(9) Селая се върна за кратко в Хондурас 
(10) Хондурас и журналистите 
(11) Колумбийската армия в бойна готовност 
(12) Plan Colombia 
От автора           Контакт: е-маил; kihano2--AT--mail.bg, като заместите "--AT--" с "@".